طلا به آینده امیدی ندارد
معادلات در بازار جهانی طلا بهم ریخته است. تحلیلگران بازار اعتقاد دارند طی روزهای آینده تنها دلیلی که می تواند به رشد دوباره طلا کمک کند، کاهش ارزش دلار است. در جریان معاملات امروز بازار جهانی هم قیمت طلا تنها 90 سنت افزایش داشت درحالی که طی دو روز گذشته 13 دلار کاهش یافته بود.
برهمین اساس تحلیل ها در مورد آینده بازار به سمت روند نزولی پیش رفته است. پس از اعلام نتایج همه پرسی سوئیسی ها پیرامون قانون جدید، ارزش طلا در بازارهای جهانی افت کرد. در صورتی که سوئیسیها به قانون جدید رأی مثبت می دادند، این کشور می بایست 20% از داراییهای خود را به صورت طلا نگهداری می کرد و بخش قابل توجهی از ذخایر طلای خود را به کشور باز می گرداند. سوئیس با ۱۰۴۰ تن طلای خود در حال حاضر جایگاه هفتم هلدینگ طلای جهان را تسخیر کرده است. روز یکشنبه 77.3% از سوئیسیها به قانون جدید "نه" گفتند.
هرچند نتایج این رفراندوم خبر خوبی برای بازارهای جهانی بود و نگرانی سرمایه گذاران سوئیسی را برطرف کرد اما طلا نتوانست در مقابل پیامدهای آن مقاومت کند. روز بعد از اعلام نتایج همه پرسی طلا با سقوط 2 درصدی 114.290 دلار در هر انس معامله شد که در طول سه هفته اخیر بدترین سقوط برای فلز زرد بود.
در این میان هندیها با مشاهدۀ نوسانات رو به کاهش بازار طلا ایجاد تعدیلات در قوانین واردات و صادرات طلا را آغاز کردهاند. بانک مرکزی هند هفتۀ گذشته اعلام کرد که دولت در نظر دارد تا در قوانین سخت گیرانه( وضع شده در سال 2013) پیرامون واردات و صادرات مجدد طلا تجدیدنظر کند.
تصمیم بانک مرکزی هند در راستای ایجاد محدودیت در صادرات و واردات طلا در حالی اتخاذ شده بود که افزایش خرید طلا در تابستان 2013 در هند توسط مردم، دولت را با خطر کسر جاری روبرو کرده بود. از این رو دولت مالیات 10 درصدی بر واردات طلا و همچنین صادرات مجدد ( 20% از طلای خریداری شده) را برای مقابله با کسریها در نظر گرفت. امروز اما دولت در راستای انعطاف در قوانین طلا، صادرات مجدد طلا را برداشته است.
کارشناسان می گویند عامل دیگری که می تواند بر ارزش طلا تأثیر داشته باشد، افزایش تولید طلای موجود در معادن ساحل عاج است. یک روزنامۀ فرانسوی در این باره می نویسد: ساحل عاج شاهد افزایش سرمایه گذاریها در بخش معادن طلاست. با افتتاح چهارمین معدن طلا در ساحل عاج این کشور قصد دارد تولید طلای خود را از 13 تن به 16 تن در سال افزایش دهد؛ این میزان می تواند تولید طلای این کشور را به 5% تولید ناخالص داخلی برساند.
بازارهای ارز جهان نیز پس از اعلام نتایج همه پرسی سوئیس شاهد تحولات قابل توجهی بود. روز سه شنبه روبل روسی با افت بی سابقه ای در مقابل دلار روبرو شد و تنها در مدت چند ساعت 8% از ارزش خود را در مقابل دلار و یورو از دست داد تا میزان سقوط خود در طول یک ماه را به 27% برساند. تنگ تر شدن حلقۀ تحریمهای غرب علیه کرملین مهمترین دلیل سقوط ارزش پول روسی است.
نبرد میان دو واحد مهم پولی جهان یعنی پول واحد اروپایی و دلار نیز همچنین ادامه دارد. طبق گزارشی که به تازگی از سوی یک موسسۀ پژوهشهای اقتصادی منتشر شده، یورو تنها در ماه نوامبر 2014 نزدیک به 9% از ارزش خود را در مقابل دلار از دست داده است. کارشناسان می گویند نوسانات و کاهش شدید قیمت نفت بر رقابت و معادلۀ یورو-دلار در ماه دسامبر تأثیر به سزایی داشته است. اوپک هفته گذشته اعلام کرد که قصد دارد در راستای بازگرداندن تعادل به بازارهای جهانی تا نشست آینده (5 ژوئن 2015) سطح تولید خود را در همان میزان 30 میلیون بشکه در روز ثابت نگه دارد؛ سطحی که از سال 2011 تاکنون تغییری نکرده است.
کارشناسان گروه جنرال سوسایتی، در این باره می گویند: کاهش ارزش نفت، نگرانی ها از افزایش تورم را تشدید می کند؛ مسئله ای که می تواند نرخها و سیاستهای بانکهای مرکزی را تحت تأثیر قرار دهد. با این حال این مسئله می تواند تا اندازه ای منجر به افزایش فعالیتهای اقتصادی در سطح جهانی شود.
خیلی خوب و عالی بود