صادرات واقعی چگونه است؟
علیرضا کلاهی/ رئیس هیات مدیره سندیکای برق
رکود تورمی که اقتصاد ایران در آن قرار گرفته کار را بر مسئولین تنظیم سیاست های مالی و اقتصادی دولت بسیار تنگ نموده. سیاست گزاران اقتصادی و مالی ابزار های گوناگونی برای تنظیم هر بازار در اختیار دارند که عمده ترین آن ها نرخ برابری ارز، نرخ بهره و مالیات می باشد. در شرایط رکود با تزریق منابع مالی، کاهش نرخ بهره و مالیات تقاضا تحریک میشود تا بتوان رشد اقتصادی را تسریع نمود و در شرایط تورمی با افزایش نرخ بهره، مالیات و سیاست های انقباضی مالی با محدود کردن تقاضا تورم مهار میشود. اما در شرایط رکود تورمی چه کار باید کرد؟
دولت تدبیر و امید به درستی صادرات و تحریک تقاضای بیرون از کشور را به عنوان یکی از اصلی ترین راهکار های برون رفت از رکود شناسایی و با تشکیل شورای عالی صادرات عزم خود را عیان نموده است. ترویج صادرات عملا تحریک تقاضای خارج از کشور میاشد و به علت این که تقاضا از خارج میباشد باعث تحریک تورم نخواهد شد.
خوشبختانه چرخ تقدیر نیز بازار بزرگی را به روی کالا و خدمات فنی و مهندسی ایران گشوده است. کشور های ایران وعراق در 20 قرن از 25 قرن اخیر جزیی از یک حوزه سیاسی بوده اند. از زمان کورش کبیر تا سقوط یزدگرد سوم عراق بخشی از ایران بوده و پایتخت ایران در 30 کیلومتری بغداد فعلی قرار داشت. پس از اسلام نیز یا ایران تحط حاکمیت دربار های مستقر در شام و عراق بوده و یا عراق تحت کنترل حکام ایرانی مانند آل بویه بوده است، شرایطی که تا ظهور امپراتوری عثمانی ادامه یافت. پیوند های تاریخی، مذهبی، فرهنگی و قومی بین این دو ملت برای همه ان کسانی که به کشور عراق سفر نموده اند آشکار و عیان است. اگر اندکی کدورت و سردی نیز از دوران صدام حسین و جنگ تحمیلی به جا مانده بود پس از نقش محوری ایران در مهار داعش رفع شده و علاقه مردم و مسئولین عراق به ایران و کالای ایرانی برای هر کسی عیان است.