جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

زندگی بر پایه اقتصاد

سال خوبی پیش روی داریم؟

جمعه, ۷ فروردين ۱۳۹۴، ۱۱:۴۵ ب.ظ

 

محمد ستاری فر/ اقتصاددان

رویکردهای غیرسازنده و تخریبی گذشته در عرصه‌های اقتصادی و اجتماعی آن‌ چنان کارکردی داشت که کشور که برحسب سند چشم‌انداز ۲۰‌ساله باید ارتقا و نقش گسترده‌تر در بسیاری از عرصه‌ها نسبت به ۱۶ کشور منطقه می‌داشت و از جایگاه سوم به دوم و در پایان دوره سند به جایگاه اول می‌رسید، امروز در تمام عرصه‌های مدنظر سند چشم‌انداز ۲۰‌ساله، تنزل معنی‌دار و نگران‌کننده‌ای را تجربه کرده و از جایگاه بسیار پایین و در حد رتبه ۱۱ برخوردار شده است.

اکنون دولت یازدهم، از یک‌ سو صاحب این میراث‌های نگران‌کننده شده و از سوی دیگر دارای میراث‌های فرصت‌ساز و دوران‌ساز در منابع انسانی، اجتماعی، فیزیکی، جغرافیایی، ژئوپلتیک و بسیاری از ظرفیت‌های سازندگی است. باید از این ظرفیت‌های قانونی و حقوقی چون سند چشم‌انداز ۲۰‌ساله، برنامه‌های توسعه، قانون اصل ۴۴، رویکردهای اقتصاد مقاومتی و تعهدات رئیس‌جمهور به مردم در هنگام انتخابات، گفتمان توسعه‌ای و پیش‌برنده‌ای با هدایت ویژه ایشان در آغاز و در قوه مجریه و گستره‌های آن شکل گرفته و سپس با سرایت آن به سایر قوا و سپس بین حاکمیت و ملت، همه‌گیر شود.
  می‌توان گفت این مدت  برای خودیابی دولت و قرار گرفتن در وضعیت و استقرار دولت برای مواجهه با میراث‌های تخریبی گذشته، قلمداد می‌شود. سال ۹۴ بی‌شک از نهاد قوه مجریه (دولت) عزم، تحرک، پایداری و سرعت در حل و فصل مسائل را بهتر از قبل باید انتظار داشت. اگر کارنامه سال ۹۴ بخواهد همانند سال ۹۳ ورق زده شود، بی‌شک مدار‌ها و منظومه‌های واگرایی و درخودماندگی اقتصادی و اجتماعی، کار خود را کرده و به میراث‌های تخریبی گذشته، دوباره جان داده و به آن گستره و عمق نوینی خواهد بخشد.
  دولت و به طور خاص‌تر رئیس‌جمهور در سال ۹۴، علاوه بر هدایت ویژه امور به صورت کارآمد و اثربخش باید بتواند اهداف توسعه‌ای و تعهدات خودش را در کنار مسائل و چالش‌های جدی کشور تعریف کند. شرایط جدیدی نیز در کشور در شرف تحول و تکوین است. شرایط جدیدی که در آستانه انتخابات مجلس به وجود آمده است. دولت در سال ۹۴ نه‌تن‌ها نمی‌تواند به صورت کارآمد و اثربخش، قوه مقننه را در کنار خود داشته باشد، بلکه در سال جدید به خاطر ارجح دانستن مسائل صنفی، سیاسی، جناحی و منطقه‌ای، هزینه‌ها و موانع جدی پیش پای دولت قرار خواهد گرفت و عزم و سرعت دولت برای حل و فصل امور را به چالش خواهد کشاند.

  سال ۹۴ و انتخابات آن، میراث جدیدی برای دولت در سال ۹۵ شکل خواهد داد، آن هم میراثی به نام نمایندگان جدید و بعضاً ناآشنا به کلیت بسیاری از عرصه‌ها و انباشته از مطالبات جناحی و منطقه‌ای. تا آشنایی این نمایندگان با فرآیندهای تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری عرصه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور باید هزینه‌هایی را پرداخت و پذیرش کاهش سرعت در تدوین راهکار‌ها و اجرا و عملیات را قبول کرد. از این‌رو برنامه اقدام جهت پرداختن به میراث نامناسب گذشته، بهره‌گیری از فرصت‌ها و ظرفیت‌های پیش‌رو، آماده شدن با هزینه‌های انتخابات مجلس که بخشی از حاکمیت را در سال ۹۴ از کار خواهد انداخت و مواجهه با نمایندگان تازه‌وارد، امر واجبی است.
این برنامه اقدام جهت فهم از قضایای خود، توانایی در حل و فصل مسائل پیش‌روی خود، ایجاد هماهنگی و رویه‌ها، اجرا و عملیات برنامه‌های خود، نیازمند گفتمان خاصی است که در این شرایط، بار سنگین آن متوجه دولت است. ضرورت این برنامه اقدام و گفتمان خاص برای برون‌رفت کشور از این بحران‌ها، عدم تعادل‌ها و رکود-تورم، دوچندان می‌شود. باید توجه داشته باشیم در ۳۰ سال گذشته در سال‌های انتخابات و سال بعد از آن، به لحاظ طرح مسائل در عرصه‌های انتخابات توام با منافع فردی، جناحی، حزبی و منطقه‌ای، رویکرد‌ها و برنامه‌های ملی دچار سستی، کم‌تحرکی و مواجهه با افزایش هزینه‌های مبادله شده و درصد تحقق رشد اقتصادی و تحرک اقتصادی کاهش پیدا می‌کند.
  از این‌رو باید باور داشت که سال ۹۴ بیم‌ها و امیدهایی جدی و درخور توجه در خود دارد. دولت یازدهم با تجربه‌ای که در 1.5 سال گذشته به دست آورده است، باید عملکرد و کارکرد ویژه‌ای را در عرصه‌های کشور در سال ۹۴ داشته باشد. سرنوشت جدال بین بیم‌ها و امید‌ها در ایران سال ۹۴، در نقطه شروع از طرف دولت و سپس همراهی مردم با آن تعیین می‌شود. پس باید با درک عالمانه و منصفانه در کارزار جدال بیم‌ها و امید‌ها را بر بیم‌ها غلبه دهیم و محصولی به نام آرامش، رشد اقتصادی بیشتر، تفاهم بیشتر و رفاه بیشتر را در کشور تجربه کنیم. باید ایرانیان سال ۹۴ را سال بازآفرینی فردی و اجتماعی خود قرار دهند. سال بازآفرینی ملت، ملتی دارای امید، حرکت و بااحساس تعلق‌خاطر به خود و مفتخر به ایرانی بودن خود، بازآفرینی دولت و حاکمیت (توسعه مدیریت دولت و حاکمیت)، تا در پرتو این توسعه مدیریت، حاکمیت و به ویژه دولت بتواند در حد کفایت، جامعیت و فراگیری امر مهم مدیریت توسعه، کشور را به صورت شایسته و بایسته راهبری و مدیریت کند.

منبع: اقتصادنیوز

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۴/۰۱/۰۷
مهدی اشرفی وند

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی