شیفت چین از اقتصاد به امنیت
چین در دوره ریاستجمهوری شیجینگپینگ از راهبردهای اقتصادی به راهبردهای امنیتی شیفت کرده است. پنتاگون اخیرا فاش کرده که چین به شدت بهدنبال توسعه تسلیحات اتمی و موشکی خود است. بسیاری از راهبردهای اخیر چین موجب شگفتی ایالاتمتحده آمریکا شده است. بر اساس راهبردهای تازه بهنظر میرسد که درگیریها و چالش پرزیدنت اوباما با رئیسجمهوری چین افزایش پیدا خواهد کرد. بخشی از شگفتیهای کاخ سفید به تحلیلهای اشتباه نیروها و آژانسهای اطلاعاتی ایالاتمتحده بازمیگردد. قاطبه آژانسهای اطلاعاتی پیشبینی کرده بودند که شیجینگپینگ همچون روسایجمهوری پیشین خود بهدنبال توسعه کشورش از راه اقتصادی خواهد بود؛ اما پکن با سیاستهای اتخاذ شده، نشان داده است که قصد دارد حوزه امنیتی خود را بیشتر در فاز دفاعی دنبال کند.
چین پس از 35 سال رقابت تسلیحات هستهای را آغاز کرد
ناقوس خطر در شرق آسیا
پس از دههها محدودیت در حوزه برنامه هستهای، چین تصمیم گرفته است برنامههای خود را وارد فاز دیگری کند. هماکنون از این کشور سیگنالهایی ارسال میشود که از رویکردی متفاوت حکایت میکند. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، چین در حال مهندسی مجدد کلاهکهای چند منظوره روی موشکهای بالستیک خود است.
بنا به گفته کارشناسان حوزه دفاعی، این مهندسی مجدد، روی موشکهایی در حال اجرا است که اصطلاحا به آن موشکهای دور برد یا قارهپیما میگویند. نکتهای که هماینک قابل توجه به نظر میرسد این است که چرا چین پس از دههها به فکر ارتقای موشکهای بالستیک با کلاهکهای چند منظوره افتاده است. چین در زمان جنگ سرد هیچ علاقهای به درگیر شدن نداشت و خود را وارد رقابت تسلیحات هستهای نکرد اما حالا پس از چند دهه، تغییر اساسی در رویکرد هستهای خود داده است. به نظر میرسد چین پس از روی کار آمدن شیجینگ پینگ، رئیسجمهوریاش در حال تغییر سیاستهای خود در امور دفاعی و بینالمللی است. بهعنوان مثال، میتوان گفت که چین بیتوجه به اخطارهای آمریکا در جزیره مورد مناقشه، در حال ساخت یک فرودگاه است که به نظر میرسد کاربرد نظامی دارد. همچنین این کشور با فرستادن یک زیردریایی هستهای به خلیجفارس و ایجاد زرادخانه قوی سلاحهای سایبری به سیاستهای تازهای روی آورده است.
بسیاری از حرکتهای اخیر چین موجب شگفتی ایالاتمتحده آمریکا شده است. براساس راهبردهای تازه بهنظر میرسد درگیریها و چالش دشمنی اوباما با رئیسجمهوری چین افزایش پیدا خواهد کرد.گفته میشود، بخشی از شگفتیهای کاخسفید به تحلیلهای اشتباه نیروها و آژانسهای اطلاعاتی ایالاتمتحده باز میگردد. بیشتر آژانسهای اطلاعاتی پیشبینی کرده بودند که شیجینگ پینگ همچون روسایجمهوری پیشین خود بهدنبال توسعه کشورش از راه اقتصادی خواهد بود، اما پکن با سیاستهای اتخاذ شده، نشان داده که قصد دارد تا حوزه امنیتی خود را بیشتر در فاز دفاعی دنبال کند. روز شنبه جان کری، وزیر امور خارجه ایالاتمتحده نیز به چین سفر کرد و در مورد برقراری امنیت و توسعه اقتصادی در شرق آسیا با مقامات چینی رایزنی کرد. همچنین وی در این سفر در مورد نگرانیهای ایالاتمتحده صحبت کرده است، اما هنوز مشخص نیست که کری برای جلوگیری از توسعه موشکهای بالستیک چین هم رایزنی داشته است یا نه. مقامات آمریکایی میگویند چین کمتر در مورد توسعه موشکهای بالستیک با حمل کلاهکهای چند منظوره حاضر به گفتوگو شده است.
فیلیپ. سی سندرز، مدیر مرکز مطالعات امور نظامی چین در دانشگاه دفاع ملی ایالاتمتحده میگوید که واشنگتن دوست دارد در سطح مقامات رسمی در مورد تسلیحات هستهای بین دو کشور گفتوگوهایی داشته باشد، اما چین تاکنون نسبت به این مساله بیمیل بوده است. با این وجود، سندرز میگوید که وی و چندتن از کارشناسان دیگر در این حوزه توانستهاند گفتوگوهای غیررسمی با چینیها داشته باشند.
گسترش تسلیحات موشکی و هستهای چین، نخستینبار در گزارش سالانه پنتاگون به کنگره فاش شد. به اعتقاد برخی، عدم اطلاعرسانی دولت اوباما در مورد گسترش تسلیحات هستهای در رسانههای عمومی تبدیل به یک چالش اساسی برای دوران باقیمانده از ریاستجمهوریاش خواهد شد. حالا با افشای این اطلاعات باراک اوباما بیش از پیش برای فرستادن موشکهای بالستیک و سیستمهای دفاع موشکی به حوزه پاسیفیک تحتفشار قرار خواهد گرفت. اگر پیش از این اوباما، برای نفرستادن این سیستمهای دفاع موشکی به دلیل مقابله با جاهطلبیهای پیونگیانگ مورد انتقاد قرار گرفته بود، هماینک چین نیز عاملی دیگر شده است تا منتقدان اوباما وی را مجبور کنند تا موشکهای سیستم دفاعی را به متحدان خود در حوزه پاسیفیک ارسال کند. بهرغم اینکه اوباما سعی داشته تا با دوری کردن از خاورمیانه، سیاست اصلی واشنگتن را در حوزه پاسیفیک از نو طراحی کند اما وی در این حوزه نیز با ارسال سیگنالهایی سعی داشته تا خود را از مناقشات غرب پاسیفیک بهدور نگه دارد تا جایی که این سیگنالها حتی به نزدیکترین متحدان آمریکا در این منطقه ارسال شده و کار را به کدورت بین این کشورها با ایالاتمتحده رسانده است. پنتاگون اما بهعکس کاخ سفید بارها گفته است که ایالاتمتحده باید با ارسال موشکهای سیستمهای دفاعی به کشورهای متحد خود در این حوزه و اعزام ناوهای جنگی به این منطقه از حق کشتیرانی آزاد دفاع کند. این در حالی است که چین، سال گذشته با افزایش حوزههای امنیتی هوایی و دریاییاش، کشورهای این منطقه را به چالش کشیده و پکن در اقدامی یکجانبه بسیاری از مناطق موردمناقشهاش را با کشورهای منطقه، بهعنوان بخشی از خاک خود اعلام کرده است. «هانس ام. کریستنسن»، مدیر پروژه اطلاعات هستهای در مرکز فدراسیون دانشمندان آمریکایی میگوید که توسعه موشکهای بالستیک چین، بهمنظور حمل کلاهکهای چندمنظوره یک نشانه بد برای آمریکا است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/881247/#ixzz3aUDOeO1f