جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

زندگی بر پایه اقتصاد

 مرکز پژوهش های مجلس، نقش آب شیرین کن ها در تامین آب کشورهای حاشیه خلیج فارس را مورد بررسی قرار داده است.  

اولین کشور قطر است. اگرچه قطر یک کشور بیابانی است، ولی سرانه مصرف آب در این کشور در سطح بالای جهانی است. در سال 1953 پنج واحد آب شیرین کن در کشور قطر ساخته شد که ظرفیت کل آنها150040 گالن در روز یا 628 مترمکعب در روز است. علاوه بر این از سال 1959 تا به امروز دولت قطر شروع به ساخت کارخانه های آب شیرین کن در ابوابود، ابوفانتاس، لافان کرده که ظرفیت تولیدی آنها به 327 میلیون گالن در روز رسیده است. اخیرا مقامات قطری، برای پیشرفت برنامه ای به منظور تقویت تامین آب، از یک قرارداد 500 میلیون دلاری برای ساخت یک کارخانه آب شیرین کن جدید در اوفانتاس خبر می دهند. تاریخ اتمام این پروژه ژوئن 2015 اعلام شده است. ظرفیت شیرین سازی این کارخانه 36 میلیون گالن در روز ارزیابی شده است. به گفته مقامات این کشور انتظار می رود حدود 20 میلیون دلار برای پروژه های آب آشامیدنی تا سال 2020 اختصاص داده شود.

دومین کشور مورد بررسی، عربستان است. دولت عربستان سعودی 6.4 میلیارد دلار برای پروژه های آب و فاضلاب در سال 2013 اختصاص داده است. آخرین کارخانه آب شیرین کن در عربستان در شهر جبیل با ظرفیت 178000 مترمکعب در روز است که هزینه طراحی و ساخت این کارخانه 310 میلیون دلار و درآمد 10 سال عملکرد آن 92 میلیون دلار سود ارزیابی شده است.

کشور بعدی کویت است. در این کشور منابع آب شیرین به آب های زیرزمینی، شیرین سازی آب دریا و پساب ها مربوط است. در سال 2000 کل منابع آب شیرین در دسترس در کویت 6 میلیون مترمکعب در سال بوده، در حالی که تقاضای آب بالاتر از 350 میلیون مترمکعب در سال برآورد شده است. در حال حاضر تقریبا 90 درصد از تقاضای آب این کشور از طریق کارخانه های آب شیرین کن تامین می شود. در حال حاضر ظرفیت آب شیرین کن ها در این کشور 1.65 میلیون مترمکعب در روز است.

چهارمین کشور امارات متحده عربی است. بزرگترین کارخانه شیرین سازی آب در امارات متحده عربی در دبی در منطقه جبل علی افتتاح شده است. به گفته سعید محمد آل تایر، مدیر عامل شرکت DEWA&MD این کارخانه در حال حاضر قادر به تولید 140 میلوین گالن در روز آب شیرین و 2060 مگاوات برق است. در حال حاضر این کشور قادر به تولید 9.646 مگاوات برق و 470 میلیون گالن آب شیرین در روز است.

آخرین کشور حاشیه خلیج فارس که در شیرین سازی آب مورد بررسی قرار گرفته است، کشور بحرین است. آخرین کارخانه آب شیرین کن در بحرین در سال 2010 تست و در سال 2011 افتتاح شد. فاز اول این پروژه شامل نصب و راه اندازی توربین بخار و کارخانه شیرین سازی به روش اسمز معکوس بوده است که هزینه ساخت و ساز فاز اول این پروژه 2.1 میلیارد دلار بوده است. این کارخانه شامل دو توربین گاز هریک به ظرفیت 200 مگاوات، 2 توربین بخار به ظرفیت تولید 268 مگاوات، کارخانه آب شیرین کن به روش اسمز معکوس به ظرفیت 48 میلیون گالن در روز است. طبق آمار سال 2009 میلادی، ظرفیت آب شیرین سازی در بحرین 143 میلیون گالن در روز بوده است. با این حال ساکنان بحرین به آثار زیست محیطی این صنعت اعتراض دارند. 

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۴/۰۳/۱۵
مهدی اشرفی وند

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی