جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

زندگی بر پایه اقتصاد

بررسی روند تورم و رشد نقدینگی در 50 سال اخیر (از سال 1344 تا 1393) نشان می‌دهد که این دو روند یکسانی را پشت سر گذاشته‌اند؛ این موضوع مورد تایید بیشتر کارشناسان نیز هست که از نگاه آنها ریشه اصلی تورم ایران، رشد نقدینگی است.
«یکی از اهداف اصلی در برنامه چهارم توسعه، کنترل و کاهش تورم است. باوجود این، در سال‌های اجرای این برنامه، تورم به ارقامی بسیار فراتر از اهداف برنامه افزایش یافته است که رشد نقدینگی را از جمله علل آن بیان می‌کنند.رشد نقدینگی مانده‌های وجوه سوداگرانه را افزایش می‌دهد و به رشد فعالیت‌های سفته بازانه دامن می‌زند و این موجب جذابیت بخش غیرمولد و وسوسه برای خروج سرمایه‌های مولد به بازارذهای غیر مولد می‌شود.» این مقدمه پژوهشی است که مرکز پژوهش‌های مجلس دو سال گذشته در خصوص وضعیت نقدینگی در کشور داشته است.

عباس شاکری، اقتصاددان در خصوص وضعیت نقدینگی و ارتباط با آن با اقتصاد ایران می‌گوید: «در اقتصاد ایران نقدینگی حالت لجام گسیخته پیدا کرده و این مساله خود را تا حد زیادی در تورم‌های بالا انعکاس می‌دهد. همچنین این نقدینگی باعث گسترش مانده‌های سوداگرانه پولی و بخش‌های نامولد شده است.»

بر این اساس ظاهرا ریشه تورم بالا در اقتصاد ایران نابسمانی نقدینگی و رشد نامتناسب آن عنوان می‌شود.


صفدر حسینی،اقتصاددان هم در سال 1387 در پژوهشی به بررسی این موضوع پرداخته و به این نتیجه رسیده است: «نظریه مقداری پول، همبستگی بلند مدت قوی را میان رشد پول (نقدینگی) و تورم پیش‌بینی می کند،‌ به این مفهوم که رشد پیوسته و زیاد حجم پول در اقتصاد، تورم بسیاری را در پی دارد. در سال‌های اخیر، روند رشد نقدینگی و تورم در اقتصاد کشور همخوانی نداشته و بنابراین این گمان می‌رود که در رابطه میان رشد نقدینگی و تورم، گسست ایجاد شده باشد. الگویی که برای تبیین ارتباط تورم و رشد پول ارایه می‌شود، الگویی است که ریشه در نظریه مقداری پول دارد و اساس کارکرد آن بر مبنای منحنی فیلیپس و تورم انتظاری است. نتایج به دست آمده از این الگو، وجود رابطه پایدار میان تورم و رشد نقدینگی را تایید می‌کند و بیانگر این است که در بلند‌مدت یک درصد افزایش در رشد نقدینگی به افزایش 0.89 درصدی تورم منجر می‌شود».

به گزارش اقتصادنیوز، علاوه بر پژوهش‌های فوق بررسی روند تورم و رشد نقدینگی در 50 سال اخیر (از سال 1344 تا 1393) نشان می‌دهد که این دو روند یکسانی را پشت سر گذاشته‌اند.

حالا و براساس سیاست‌های اقتصادی دولت یازدهم که به نظر از سوی جریان پولی اقتصاد مدیریت می‌شود، با نظم‌بخشی به سیاست‌های پولی نقدینگی و تورم تا حد 15درصد کنترل شده است و اکنون برای کاستن بیش از 15درصدی تورم باید علاوه بر مدیریت نقدینگی به اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران اقدام کرد. چیزی که مسعود نیلی، مشاور ارشد اقتصادی رئیس‌جمهور بر آن تاکید داشته رسیدن تورم به هسته سخت است که به‌نظر برای کاهش آن باید سخت پیگیر سیاست‌های اصلاح ساختار اقتصاد ایران شد.
     
    موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۴/۰۳/۲۰
    مهدی اشرفی وند

    نظرات  (۰)

    هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی