واشنگتن پست: اشتیاق سرمایهگذاران خارجی برای بازگشت به ایران
در ماه فوریه 2014، گروهی متشکل از بیش از 100 شرکت فرانسوی -از جمله گروه مهندسی شرکت آلستوم- به تهران سفر کرد. این هیأت بزرگترین گروه تجاری خارجی بوده که تاکنون ایران از آن میزبانی کرده است. گروههایی از کانادا، اروپا و آمریکا نیز اخیراً به ایران سفر کردهاند. شرکت هایی که پیشتر در ایران فعال بودند، نظیر شرکت نفتی توتال فرانسه و شرکت آرسلور میتال، بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان علاقمندی خود برای بازگشت به ایران را ابراز داشتهاند.
برخی از اقتصاددانان معتقدند ایران یکی از بزرگترین بازارهای بسته شده جهان است که احتمالاً پس از چند سال در آستانه گشایش درهای خود به روی بازرگانان قرار دارد. آنچه انتظار سرمایهگذاران را در مورد بازگشت به ایران افزایش داده، پیشرفت دیپلماتیک غیرمنتظرهای است که میتواند منجر به برداشتن تحریمها شود. توافقی که در ماه نوامبر به امضای ایران و گروه 1+5 رسید، بخشی از تحریم ها را در ازای تعهد ایران به محدود کردن برنامه غنیسازی، به طور موقت لغو کرد. فعالیت تروریستها نیز در سوریه همچنان ادامه داشته و به عراق گسترش یافته است. اگر جنگی که به راه افتاده تولید نفت عراق را مختل کند، ذخایر ایران که از نظر حجمی در رتبه چهارم جهان قرار دارد، در بازارهای جهانی اهمیت بسیاری خواهد یافت.
شرکت هواپیماسازی بمباردیر کانادا از جمله شرکت هاییست که علاقه به حضور در بازار ایران را به طور آشکاری اعلام کرده است. دولت ایران به دنبال خرید هواپیماهایی با ظرفیت 400 مسافر است. شرکت بمباردیر می تواند برای تامین بخشی از این نیاز، با دیگر شرکت ها رقابت کند. به علاوه، ایران قصد دارد جهت ارتقا کیفیت سیستم حمل و نقل عمومی پایتخت، طی پنج سال آینده بودجهای معادل 10 میلیارد دلار اختصاص دهد. این برنامه شامل خرید بیش از 2 هزار قطار مترو می باشد.
به هرحال، شرکت های اروپایی که طی چهار سال گذشته به دلیل تشدید تحریم ها مجبور به ترک ایران شدند، برای بازگشت به ایران آشکارا دست به اقدامات فریبکارانهای می زنند تا شرکت های آمریکایی را پشت سر بگذارند.