اقتصادی نوظهور در معرض افول
درست در آخر همان هفته ای که دیلما روسف دوباره به ریاست جمهوری برزیل انتخاب شد، بدترین آمار کسری بودجه در این کشور اعلام شد. در همین هفته بازارها هم واکنش مثبتی به انتخاب روسف نشان ندادند و فعلا اوضاع برای روسف چندان خوشایند نیست.
روزنامه فایننشیال تایمز اعلام گزارش کرده است که نرخ برابری واحد پولی برزیل با دلار آمریکا 2.14 درصد کاهش پیدا کرده و به 2.45 رئال برزیل در برابر هر دلار آمریکا رسیده است. این بدترین آمار ماهانه ارزش پولی از دسامبر سال 2001 میلادی تا کنون در برزیل به حساب میآید. همچنین این کشور اعلام کرده است که کسری بودجه اولیه که نرخهای بهره در آن محسوب نشده، در 9 ماه اول سال جاری میلادی 0.4 درصد تولید ناخالص داخلی برزیل بوده است.
تونی ولپن، اقتصاددان در موسسه نورما، میگوید که این آمار نشاندهنده سقوط مالی واقعی در برزیل است و به این معنی است که برزیل به تدریج موقعیت جذاب خود را از نظر سرمایهگذاری از دست میدهد.
در هفتهای که به اتمام میرسد، رییس جمهوری فعلی برزیل برای دومین بار با اختلاف رایی که از نظر تاریخی بسیار کم بوده، پیروز انتخابات شد و حالا باید به اقتصادی سامان دهد که در تمام طول امسال وضعیتش بدتر شده است.
دولت روسف برای این که اقتصاد را به جلو حرکت دهد، از چهار سال پیش شروع کرد به گرفتن مالیات، کنترل کردن قیمتها و کاهش نرخ بهره وامها اما این کارها کمتر به نتیجه اقتصادی مطلوب منجر شد.
رشد اقتصادی در برزیل در سالهای اخیر کاهش یافته و به نظر میرسد که امسال کمترین نرخ رشد را از سالهای ابتدایی دهه 1990 تا کنون داشته باشد. این در حالی است که نیمه اول امسال نیز برزیل در رکود اقتصادی قرار داشته است.
منتقدان دولت فعلی برزیل میگویند که روسف چندان که باید به سیاستهای اقتصادی این کشور را که از دهه 1990 میلادی بر قرار بوده، توجه نداشته است؛ نرخ تورم را به شدت کنترل نکرده، نرخ ارز را آزاد نگذاشته و از اضافی بودجه برای کنترل بدهیهای عمومی بهره نبرده است.
وقتی که در ماه سپتامبر امسال، نرخ تورم از آن چه بانک مرکزی مجاز دانسته بود - یعنی 6.5 درصد - بالاتر رفت، کسری بودجه اولیه به 25.491 میلیارد رئال رسید و به نظر میرسد که این مسئله، اقتصاد برزیل را با دشواریهای زیادی روبهرو کند و از آن سو، نشانهای نیز برای ضعیف شدن این اقتصاد نوظهور به شمار میرود.