جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

زندگی بر پایه اقتصاد

چرا "یورو" در برابر "دلار" سقوط کرده است؟

شنبه, ۲۷ دی ۱۳۹۳، ۱۲:۰۷ ب.ظ

سقوط "یورو" واحد پول اروپایی در برابر "دلار" آمریکا ادامه دارد. ارزش برابری "یورو" نسبت به دلار هم اکنون در پائین‌ترین سطح خود طی ٩ سال گذشته است. ارزش هر یورو بروز سه شنبه ١٣جنوری ٢٠١۵ میلادی به ١٫١٧دلار کاهش یافته است. بانک معروف تجاری "گلدمن ساکس" پیش بینی میکند که ارزش برابری یورو به دلار آمریکا، ظرف ٣ ماهه آینده به کمتر از ١٫١٤ خواهد رسید.

یکسال پیش دقیق در چنین روزی، هر "یورو" 1.37 "دلار" ارزش داشته است. طی یک سال، واحد پول اروپایی "یورو" در حدود 14.5 در صد ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داده است.

در برابر یورو و بسیاری دیگر از ارزهای جهانی از جمله "ین" ژاپن و "لیره استرلینگ" بریتانیا، دلار به عنوان واحد پول با ثبات و با پشتوانه اقتصادی محکمتری قرار گرفته است.

چشم انداز کاهش قیمت نفت خام، به رغم نگرانی های موجود در باره کاهش نرخ تورم دورنمای خوبی را برای اقتصاد آمریکا ترسیم میکند؛ اقتصادی با پویایی‌های بیشتر از رقبای غربی آمریکا.

در چنین شرایطی است که بانک تجاری معروف "گلدمن ساکس" پیش بینی میکند که ارزش برابری "یورو" به "دلار" آمریکا، ظرف سه ماهه آینده به کمتر از 1.14 خواهد رسید. یعنی هر یورو معادل 1.14 دلار ارزش خواهد داشت.


چرا "یورو" در برابر "دلار" سقوط کرده است؟

چهارعامل عمده سقوط ارزش "یورو" در برابر "دلار" را تبیین میکنند. نخست، کند شدن رشد اقتصادی در منطقه یورو؛ دوم، کاهش چشمگیر قیمت ها و اصولاٌ گرایش اقتصادی به سوی تورم منفی قیمت ها در بسیاری از کشورهای منطقه یورو؛ سوم، وجود تردیدها در باره ثبات سیاسی در برخی از کشورهای منطقه یورو و بالاخره سیلست های مالی-پولی انبساطی بانک مرکزی اروپا.


در باره رشد اقتصادی باید گفت که در سال 2013 رشد ا قتصادی منطقه یورو نزدیک به صفر بوده است.
بر اساس برآوردهای "یورو استات"، مرکز بررسی های آماری و اقتصادی وابسته به کمیسیون اروپا، رشد اقتصادی منطقه یورو در سال 2014 از 1.2 درصد تجاوز نمی کند.

در 9 ماهه اول سال 2014 میلادی اقتصاد بسیاری از کشورهای منطقه یورو در حالت رکود بوده است. بر آوردهای سه ماهۀ چهارم در منطقه یورو، نشان دهنده گرایش افزایش رشد اقتصادی در این منطقه میباشد؛ ولی نباید فراموش کرد که یک رشد اقتصادی حدود 1.2 در صدی بر پایه یکسال، رشد اقتصادی قابل توجهی نیست و به کشورهای منطقه یورو امکان رفع مشکلات اقتصادی کنونی از جمله افزایش چشمگیر سرمایه گذاری، کاهش بیکاری و همچنین کاهش میزان دیون دولتی کشورهای منطقه یورو را نمی دهد.

برای آنکه اقتصاد یک کشور بتواند پویایی قابل قبول خود را بازیابد، به یک رشد اقتصادی بیش از 2.5 در صدی به قیمت‌های جاری نیاز دارد. رشد اقتصادی کمتر از 2 درصد، مشکل بیکاری را حل نمی کند؛ گسترش بیکاری در یک اقتصاد ملی، به نوبه خود تقاضای داخلی را افزایش نمی دهد. در این حالت، بنگاه های تولیدی کشور (کالا و سرویس) با محدودیت‌های رشد و سرمایه‌گذاری روبرو خواهند بود.

کمبود رشد اقتصادی، همچنین اجازه نمیدهد که دولت نسبت به بازپرداخت دیون دولتی و کاهش سطح این دیون اقدام نماید. در یک کلام میتوان گفت که هیچ چیزی جلو نمیرود و اقتصاد به ماشینی شباهت دارد که در جا کار میکند اما به جلو نمیرود.

بسیاری از کشورهای منطقه یورو طی چند ماهه گذشته رشد منفی قیمت ها را مشاهده کردند. رشد منفی قیمت ها یعنی وجود یک حالت تورم منفی در اقتصاد که در فرانسه به اصطلاح "دفلاسیون" نامیده میشود؛ این حالت، یک پدیده بسیار خطرناک برای اقتصاد ملی میباشد. بسیاری از اقتصاددانان جهان بر این عقیده هستند که "دفلاسیون" یا تورم منفی، به رغم "تورم"، پدیده ای است پردوام که میتواند طی سال‌های متمادی بر اقتصاد شوری سایه افکنده و رهایی از آن بسیار مشکل به نظر میرسد. اقتصاد ژاپن طی 20 سال گذشته با این پدیده روبرو بوده است.

اما کند شدن بیش از حد "تورم" و یا منفی شدن روند آن، اقتصاد ملی را به سوی رکود و عدم پویایی گرایش میدهد. در حالتی که رکود اقتصادی با کاهش شدید قیمت‌ها همراه باشد، پول ملی و یا منطقه‌ای -مانند یورو- جذابیت خود را برای سرمایه‌گذاران از دست میدهد.

باید گفت که پول نیز مانند هر کالای دیگری در اقتصادهای آزاد، تحت قانون عمومیِ کشش تقاضا و عرضه در اقتصاد میباشد؛ لذا هنگامیکه تقاضا برای سرمایه گذاری خارجی در منطقه یورو کاهش مییابد، بدیهی است که ارزش یورو به عنوان واحد پول منطقه ای در برابر دلار و دیگر ارزهای جهانی با پشتوانه اقتصادی بهتر، کاهش خواهد یافت.

عامل مهم دیگری که کاهش ارزش یورو در برابر دلار را تبیین میکند، تسهیلات بانک مرکزی اروپا برای تحریک اقتصادی در اروپا میباشد.

"کریستف بلو" اقتصاددان فرانسوی در این باره چنین توضیح میدهد:

«اعلام سیاست مالی جدید بانک مرکزی اروپا، از ماه ژوئن گذشته که در جهت تحرک فعالیت‌های اقتصادی در منطقه یورو صورت گرفته، یکی از عواملی است که کاهش ارزش یورو در برابر دلار را تبیین میکند.

از سوی دیگر، تردیدها در باره آینده سیاسی یونان عامل دیگری است که روند کاهشی یورو را بیان میکند. با توجه به انتخابات یونان که در اواخر ماه ژانویه برگزار میگردد، این تردیدها در هفته‌های آینده ادامه خواهد داشت.

اما، نتایج کاهش ارزش یورو در برابر دلار برای شرکت های موجود در منطقه یورو، خبر خوبی است.

در واقع، کاهش ارزش یورو، قدرت رقابتی این شرکت ها را در جهان افزایش خواهد داد و بدین ترتیب تأثیرات بسیار مثبتی بر روی تجارت خارجی منطقه یورو خواهد داشت.

در شرایطی که کشورهای منطقه یورو در بازیافتن رشد اقتصاد دچار مشکل هستند، کاهش ارزش یورو، همانند تسهیلات پولی بانک مرکزی اروپا عمل کرده و به این کشورها اجازه خواهد داد تا راه رشد اقتصادی را بازیابند.» 


و اما کاهش ارزش یورو چه تأثیرات احتمالی مثبت بر اقتصاد کشورهای منطقه یورو خواهد داشت؟

کاهش ارزش برابری یورو نسبت دلار و برخی دیگر از ارزهای معتبر جهانی به صنایع اروپایی اجازه میدهد تا در بازار جهانی بتواند با سهولت بیشتری رقابت کرده و در نتیجه میزان صادرات منطقه یورو در میان مدت به سایر نقاط جهان افزوده گردد.

افزایش روند صادرات کالا و سرویس، در شرایطی که تقاضای داخلی منطقه یورو به دلیل کند بودن رشد اقتصادی و کاهش قیمت ها و بیکاری افزایش نمی یابد، تنها راه شناخته شده و ممکن برای رشد فعالیت های اقتصادی در کشورهای منطقه یورو میباشد. افزایش فعالیت‌های اقتصادی ناشی از گسترش صادرات، به نوبه خود در درون کشورهای منطقه یورو یتواند دور جدیدی از فعالیت ها را تحریک کند؛ در این باره ما میتوانیم به مورد شرکت "ایرباس" که یک شرکت کاملاً اروپایی است، اشاره کنیم

در صورتی که ارزش یورو نسبت به دلار به میزان 15 در صد کاهش یابد، قیمت مدل‌های مختلف هواپیماهای "ایرباس" در بازار جهانی، 15 درصد ارزان‌تر از گذشته خواهد شد. این کاهش قیمت، "ایرباس" را در برابر "بوئینگ" در شرایط رقابتی بهتری قرار خواهد داد... - See more at: http://blog.daneshnamah.net/116-why-euro-collapsed-against-usd.html#sthash.DuuNEN4K.dpuf

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۳/۱۰/۲۷
مهدی اشرفی وند

اروپا

امریکا

دلار

یورو

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی