کشورهای موفق از لحاظ سرمایه انسانی در سال ۲۰۱۵
ارزشمندترین عنصر هر کشور، نیروی انسانی است. این گزارش با تمرکز بر سرمایه انسانی به معرفی کشورهای موفق در این زمینه پرداخته است. نکته اصلی در گزارش این است که سرمایه ملی ملاک توسعه در بخش نیروی انسانی نیست، بلکه تخصیص بهینه منابع و پرورش استعدادها و سپس بهره گیری از آنها ملاک می باشد.
مترجم :
حمیدرضا پوربرات
در قرن بیست و یکم، استعداد به عنوان عامل اصلی مرتبط با خلاقیت، رقابت پذیری و رشد محسوب می شود. بیش از یک سوم کارفرمایان در سال قبل با مشکل پیدا کردن استعداد مواجه بودند و حتی نیمی از آنها پیش بینی می کردند که این مشکل به کسب و کار آنها لطمه بزند. جهان پر از استعدادهای نهفته است. برای رمزگشایی و پرورش این استعدادها، دولتها، مدیران شرکت ها، مؤسسات آموزشی و افراد باید با دید دیگری به جهان اطراف خود بنگرند. بدین منظور نیاز به داده و سیستمی برای سنجش استعداد وجود دارد. گزارش موجود، شاخص سرمایه انسانی کشورها را معرفی می کند. سرمایه انسانی ارتباطی با سرمایه مادی ندارد بلکه منظور نقش و سهم این نیروی انسانی در توسعه و پیشرفت کشورهاست. بدین منظور این گزارش به سنجش سطح تحصیلات، مهارت و بازار کار نیروی انسانی در پنج گروه سنی (زیر ۱۵ سال تا بالای ۶۵ سال) پرداخته است.
جدول سنی مرتبط با تقسیم بندی سرمایه انسانی
این گزارش، ۱۲۴ کشور را مورد پوشش قرار می دهد و اطلاعات پایه ای در مورد سطح تحصیلات افراد کارمند، افراد غیرفعال و بیکار جمعیتی به علاوه شایستگی نیروی آماده به کار را ارائه می دهد. در این گزارش بر لزوم همکاری و مشارکت بین تمامی بخش های دولتی و خصوصی برای کشف و پرورش استعدادها تأکیده شده است. اهمیت شناخت و تحلیل جایگاه کشورها در شاخص سرمایه انسانی برای دولتمردان در این است که می توانند با برنامه ریزی، اثرات منفی جبر جغرافیایی را تا حد امکان کاهش و منابع مرتبط با سرمایه انسانی را به طور بهینه اختصاص دهند. گزارش موجود در دو بخش تهیه و تنظیم گردیده است. بخش اول، با مقدمه چینی و توضیح کلی در مورد نحوه سنجش سرمایه انسانی، چهار ضمیمه موردی را مطرح می کند. بخش دوم گزارش، اختصاص به کشورها و اطلاعات پایه ای سرمایه انسانی آنهاست. این بخش بیشترین حجم گزارش را به خود اختصاص داده و داده های خود را از منابع معتبر دیگری مانند سازمان بین المللی کار، یونسکو و سازمان بهداشت جهانی اخذ کرده است. تمرکز اصلی گزارش بر روی دو مفهوم اصلی سرمایه انسانی یعنی آموزش و شغل و سپس ویژگی های جمعیت شناختی است. هر کشوری بر اساس این شاخص، رتبه ای بین صفر تا صد دارد. در جدول زیر می توانید ۱۰ کشور برتر در این زمینه را مشاهده فرمائید.
۱۰ کشور برتر از نظر شاخص سرمایه انسانی
کشور ایران از نظر شاخص سرمایه انسانی، رتبه ۸۰ با امتیاز ۶۳.۲۰ را داراست. نکته اصلی در این گزارش اینجاست که ثروت کشورها جایگاه آنها را در این شاخص تعیین نمی کند، بلکه نحوه تخصیص منابع سرمایه ای خود در بخش پرورش نیروی انسانی خود در سنین مختلف است. برای مثال رتبه ایران از کشور عربستان (رتبه ۸۵)، بنگلادش (رتبه ۹۹) و هند (رتبه ۱۰۰) بهتر است. دلیل این را می توان در وابستگی این کشورها به نیروی انسانی خارجی و سهم ناچیز نیروی بومی خود در توسعه است.
برای اطلاعات بیشتر می توانید گزارش زیر را دانلود کنید.