دستورات جدید نفتی روحانی به زنگنه
قیمت جهانی نفت خام در طول چهار ماه گذشته تاکنون نزدیک به 30 دلار در هر بشکه کاهش یافته به طوری که قیمت جهانی طلای سیاه از محدوده از 110 تا 111 دلار در اوایل تابستان سال جاری به کمتر از 85 دلار در هر بشکه کاهش یافته است.
همزمان با روند نزولی قیمت نفت در بازار جهانی، عربستان سعودی اقدام به کاهش بهای نفت خام صادراتی خود در بازار کرده که این اقدام با واکنش رسمی شرکت ملی نفت ایران روبرو شده است.
بر این اساس هفته گذشته رسما شرکت ملی نفت ایران فرمول رسمی قیمتگذاری فروش نفت خود در بازار جهانی و به ویژه بازارهای آسیایی را کاهش داد، با این وجود سید محسن قمصری مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت تاکید کرده است: هدف از کاهش قیمت رسمی نفت به هیچ وجه رقابت با عربستان سعودی نیست.
همزمان با کاهش رسمی قیمت نفت ایران و عربستان، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس همچون قطر و عراق هم بهای نفت خام صادراتی خود را رسما کاهش دادند تا به طور رسمی جنگ ارزان فروشی و کاهش قیمت نفت در بازار کلید بخورد.
سید محمدعلی خطیبی نماینده اسبق ایران در اوپک در گفتگو با مهر با بیان اینکه هم اکنون بازار نفت به بازار خریداران تبدیل شده است، اعلام کرد: با اقدام کشورها برای کاهش بهای نفت خام صادراتی خود، علائمی مبنی بر افزایش و تقویت قیمت نفت در بازار مشاهده نمیشود.
از سوی دیگر در حالی دولتمردان با کاهش جهانی نفت خام آژیر قرمز کسری بودجه را احساس کرده اند که رئیس جمهوری با صدور دستوراتی به وزیر نفت خواستار اقداماتی به منظور جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت نفت و استفاده از ابزار دیپلماسی انرژی شد.
محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه سقوط قیمت نفت منجر به کاهش منبع درآمدی دولت خواهد شد، میگوید: هم اکنون متوسط قیمت فروش نفت ایران از ابتدای سال جاری تاکنون حدود 104 دلار است.
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید با تاکید بر اینکه اگر همین منوال ادامه داشته باشد در بودجه شاهد عدم تحقق منابع خواهیم بود و مناسب ترین راه برای ما کاهش هزینه هاست، می افزاید: در صورت کاهش درآمدها سعی میکنیم هزینههای جاری کم و به هزینههای عمرانی اضافه کنیم چرا که فعالیتهای عمرانی در تولید موثر است و یکی از دلایل خروج از رکود، مبالغ قابل توجهی بود که از سوی دولت در طرح های عمرانی سرمایه گذاری شده بود.
این مقام مسئول همچنین در پاسخ به این سئوال که دولت برای جلوگیری از کاهش درآمدهای نفتی آیا قصد ندارد در حوزه بین الملل درخواست جلسه اضطراری با اوپک داشته باشد، اعلام میکند: جلسهای با آقای زنگنه وزیر نفت داشتم و آقای رئیس جمهور نیز دستورات اکیدی در این ارتباط داشتند و آقای زنگنه برنامه هایی را برای اجرا ارائه کردند.
از سوی دیگر در حالی اقداماتی در دولت برای استفاده از ابزار دیپلماسی به منظور مدیریت بحران کاهش درآمدهای نفتی آغاز شده است که رکن الدین جوادی مدیرعامل شرکت ملی نفت، هفته جاری اعلام کرده است: نگرانی از بابت کاهش قیمت نفت در بازار نداریم.