جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

جادوی اقتصاد

منشور خبری تحلیلی اقتصاد ایران و جهان

زندگی بر پایه اقتصاد

 
بعد از سال‌ها تحقیق و شرکت در بسیاری از همایش‌های بین‌المللی و انتشار مقالات تحقیقی در دفاع از آزادی‌های اقتصادی، بسیار خوشحال شدم که شاهد تفوق جمیع اندیشه‌هایی باشم که در مورد بهینه بودن آنها در میان انواع اندیشه‌های مستاصل ناشی از شرایط سال‌های اخیر مورد تاکید و تمجید مراکز آکادمیک و فرهنگی بنیاد نوبل قرار گرفت. این خود می‌تواند به کلیه ممالکی که درگیر مجادلات اقتصادی در گزینش سیاست‌های اقتصادی بهینه هستند کمک چشمگیری کند. پروفسور ژان تیرول استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تولوز فرانسه به واسطه تحقیقات مفیدش در زمینه قدرت بازارها و کنترل دولتی آنها برنده جایزه نوبل ۲۰۱۴ در زمینه علم اقتصاد شد.
از عقاید او می‌آموزیم که چون صنایع گوناگون و متفاوتی در هر اقتصادی موجود است، کنترل مفید شرکت‌ها و صنایع مربوطه آنها می‌باید متفاوت باشند. در برخی از آنها یک بنگاه تولیدی متفوق و در برخی دیگر تعداد بسیار قلیلی حاکم هستند. از اواسط سال‌های ۱۹۸۰ میلادی او به تحقیقات در زمینه شکست برخی از بازارها و چگونگی کنترل اقتصادی صحیح کارتل‌ها و شرکت‌های انحصاری پرداخت. دستورالعمل‌های او صنایع متفاوتی را از بانک‌ها گرفته تا صنایع ارتباطات تلفنی در بر گرفته است. قبل از تمایز نظرات مفید او، اکثر تئوری‌های مطروحه آن زمان در تقویت رقابت بازارها مختصر می‌شد به ارائه یکسری سیاست‌های واحد در کنترل انحصارات و تبانی آنها. مثلاً تثبیت کردن قیمت‌ها که از یک طرف در کنترل قیمت‌ها موثر بود و از طرف دیگر با کاهش هزینه‌های تولیدی، سود سرشار و نهایتاً نوعی تفوق در بازار ایجاد می‌شد.

او راهکارهای جدیدی ارائه داده که در آن -بسته به ماهیت هر بازار- در حالی که مقررات و کنترل دولتی ادامه دارند قیمت‌ها می‌توانند متغیر باشند. دولت‌ها در بهترین شکل سیاست‌های مفید کنترلی خود می‌باید شرکت‌های قدرتمند اقتصادی را ضمن تشویق به ارتقای پتانسیل تولیدی خود از تبانی کردن و اعمال انحصار‌گرایانه باز دارند. در حالی که همکاری در تثبیت قیمت‌ها میان رقبا در بازارها اکثراً مضر است همکاری و مساعدت در استفاده جمعی از اختراعات و نوآوری‌ها می‌تواند برای همه بسیار مفید باشد.
من در یکی از آخرین تحقیقاتم که در International Journal of Management and Technology  در آمریکا منتشر شد تاکید کرده‌ام که رکود سال‌های ۲۰۰9-2007 عمد‌تاً به دلایل کمبود مقررات مناسب و در نتیجه رفتار افسارگسیخته برخی از قدرتمندان و موسسات مالی در بازارهای پولی و سرمایه و نیز عدم درک صحیح دولتمردان و قانونگذاران آمریکا و اروپا از عملکرد پیچیده بازارهای پولی و مالی بوده است. هیچ‌گونه برتری در سیستم‌های دیگر -جز سیستم اقتصادی بازار آزاد- هنوز در هیچ نقطه جهان و هیچ زمانی به ثبوت نرسیده است. توسل عاجلانه به گزینه‌های دیگر -اگرچه در ظاهر روشنفکرانه‌تر و در نظر برخی انسان‌دوستانه‌تر به نظر می‌آید- جز عواقب وخیم اقتصادی غیرقابل اصلاح برای سال‌های متمادی نخواهد داشت.
لحظه اعلام رسمی نام ژان تیرول به عنوان برنده نوبل اقتصاد 2014

ملت‌های پیشرو و مدرن می‌باید از تاریخ خود و ملل دیگر درس‌های لازم را بگیرند و با اراده راسخ در اصلاح اشتباهات سیستم‌های رقابتی آمیخته با قوانین مدرن و مناسب با نوآوری‌های امروزه از سقوط آنها و از دست دادن دستاوردهای تاریخی‌شان جلوگیری کنند. رفتار اخلاقی، تکیه بر ارزش‌های انسانی، حاکمیت قانون و تدریس عمیق تمام پیش‌نیازهای رشد اقتصادی و اجتماعی از اهم راهکارهای زیربنایی محسوب می‌شود.
سیستم‌های رقابتی که مالکیت خصوصی ابزار تولید از قبیل سرمایه‌های فیزیکی (سرمایه‌های ثابت)،سرمایه‌های انسانی و مالی و سرمایه شهرت اسمی کالاها و خدمات (brand - name capital)‌، سرمایه اجتماعی زمین، منابع معدنی توسط قانون حمایت می‌شوند بدون به کار انداختن یکسری استانداردها و اصول اخلاقی که دائماً در حال تکوین و تکامل باشند ممکن نیست که همان سیستم با کارایی مطلوب اقتصاد بازار آزاد باشند که قرار بوده متکی بر اساس توازن هزینه و مزیت‌های مربوطه باشند. من در تحقیق مذکور خود دو پرسشنامه که برای ارزیابی مشاهدات و تعلقات اخلاقی و نیز دینی شرکت‌کنندگان که شاهد وقایع اقتصادی سال‌های اخیر بودند طرح کرده و بین دو گروه ۱۱۰ و ۱۱۷‌نفره که شامل دانشجویان دوره دکترا، فوق‌لیسانس و لیسانس بودند، توزیع کردم. حاصل موجز آن تحقیق بیانگر بالاترین توجه، رجحان و احترام آنها به اساس و ارزش‌های اخلاقی بود.
از جمله آثار بسیار مطرح ژان تیرول مقررات انضباطی بازار (Market Regulation)، سازمان صنعتی (Industrial Organization)، حباب‌های سرمایه(Asset Bubbles) و نجات مالی بانک‌ها (Bank Bailouts) است. ژان تیرول توانسته بود به اتفاق برخی از همکاران‌اش در تحقیقات مشترکشان برخی از فجایعی را که منجر به شکست مهلک مالی سال ۲۰۰۸ شد، پیش‌بینی کند. تیرول یکی از قوی‌ترین حامیان اتحاد کشورهای اروپاست. او ایده اتحادیه بانک‌ها را که مشغول تسهیل اختلافات ما‌بین ۱۸ کشور است به عنوان «یک ایده عالی» تمجید کرده است.  

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی