نجفیمنش: خودرو کمتر از نان گران شد
عضو هیات مدیره انجمن قطعهسازان ایران معتقد است که «هنوز کشش افزایش قیمت خودرو در جامعه وجود دارد.»
به نظر میرسد داستان گرانیهای چند باره خودرو پایانی نداشته باشد و هر از گاهی خودروسازان به بهانههای مختلف اقدام به افزایش قیمت خودرو میکنند. این بار و در حالی که چند روز از تعطیلات نوروز نگذشته بود، خودروسازان قیمت خودرو را افزایش دادند که به نظر آنها، این افزایش قیمت فقط به مالیات بر ارزش افزوده مربوط میشود و هنوز بقیه هزینههای آنها جبران نشده است.
بر این اساس، بار دیگر زمزمههایی از افزایش دوباره قیمت خودرو در آینده شنیده میشود؛ اتفاقی که به باور کارشناسان، باعث شده خودروسازیها در حال از دست دادن بازار داخلی باشند و تعداد مشتریان آنها به نحو چشمگیری کاهش نشان میدهد. اما با این وجود، فعالان عرضه خودرو معتقدند که هنوز کشش افزایش قیمت خودرو در بازار وجود دارد.
به گفته محمدرضا نجفیمنش، عضو هیات مدیره انجمن قطعهسازان ایران، «میزان افزایش قیمت خودرو خیلی کمتر از افزایش نرخ نان سنگک است، اما در کل جامعه کشش افزایش قیمت خودرو وجود دارد.» او متذکر میشود: «خودروساز برنامهای برای افزایش قیمت ندارد، اما هزینههایی که اضافه شده، باید یک جایی جبران شود.» آنچه در ادامه میخوانید، مشروح گفتوگوی با محمدرضا نجفیمنش به این شرح است.
* خودرو در فروردینماه امسال گران شد و با وجود گذشت این مدت کم، دوباره خودروسازان زمزمه افزایش قیمت خودرو را سر دادهاند. این موضوع را چطور ارزیابی میکنید و آیا در بخش قطعهسازی هم این اتفاق افتاده است؟
ما اگر وضعیت کشور را مرور کنیم، به یکسری مسایل برمیخوریم. اول اینکه تورم کشور حدود 15 درصد است و این نرخ تورم به این معناست که هر کالایی که امسال است، نسبت به دوره مشابه سال گذشته 15 درصد افزایش قیمت داشته است. در کنار این، نرخ دلار در حالی که پارسال 2650 تومان بوده، الان 2850 تومان شده است. یعنی 7، 8 درصد افزایش قیمت دلار را داشتهایم. همچنین عوارض گمرکی افزایش یافته و عوارض وارداتی قطعات خودرو از 12 درصد، 15 درصد شده و هزینه شمارهگذاری نیز رشد پیدا کرده است. اما مهمترین عامل، هزینه دستمزد است. هزینه دستمزد نسبت به سال گذشته به طور رسمی 17 درصد افزایش پیدا کرده، اما عملا نزدیک به 23 درصد افزایش بوده، چون هزینههای دیگری نیز اضافه شده که آنها هم باید پاسخ داده شود.
با همه این مجموعه عوامل و نیز افزایش یک درصدی نرخ مالیات بر ارزش افزوده، چطور انتظار میرود که قیمت قطعات خودرو و قیمت خودرو تغییر نکند؟! بههرحال هیچ خودروساز و قطعهسازی تمایل ندارد که قیمتهای خود را گران کند که توان خرید مردم کاهش یابد. این موضوع در اختیار ما نیست، به عوامل بیرونی برمیگردد.
آن افزایش قیمتی هم که در فروردینماه اعمال شد، مربوط به مالیات بر ارزش افزوده است.
* یعنی شما تایید میکنید که خودروسازان دوباره برای افزایش قیمتها برنامه دارند؟
خودروساز برنامهای برای افزایش قیمت ندارد، اما هزینههایی که اضافه شده، باید یک جایی جبران شود. حالا هر طوری که دولت میخواهد این افزایش هزینهها را جبران کند. ممکن است دولت بگوید من کمک بلاعوض خواهم داشت. حرف ما این است که یکسری هزینهها اضافه شده است و فردا ممکن است 15 درصد روی قیمت قطعهسازی اثر بگذارد و 10 درصد روی قیمت خودرو. البته ما یک راهی پیشنهاد دادیم.
* چه پیشنهادی دادید؟
پیشنهاد ما این بوده که بیاییم سود بانکی را که الان بعضا تا 27 درصد است، به 15 درصد و معادل تورم برسانند. این کار، بخشی از هزینهها را جبران میکند.
* این اتفاق که به نظر میرسد نیفتد، چون نرخی هم که درباره آن صحبت میشود، 19 و 20 درصد است.
این به ضرر کل اقتصاد است، چون از حالت اقتصاد پوینده همه به سمت اقتصاد غیرمولد میرویم.
* با توجه به این صحبتها، پیشنهادات شما برای افزایش قیمت قطعه و خودرو چقدر بوده است؟
ما قطعهسازان 15 درصد افزایش قیمت را داریم و فکر میکنم برای خودروسازان هم 10 درصد باشد.
* اگر قیمت خودرو 10 درصد افزایش پیدا کند، برای مثال، قیمت یک پراید 20 میلیون تومانی میشود 22 میلیون تومان. به نظر شما بازار کشش این افزایش قیمت را دارد؟
این میزان افزایش قیمت کمتر از افزایش نرخ نان سنگک است.
* اما رقمها قابل مقایسه نیست. قیمت خودرو میلیونی است و نان سنگک مثلا 1500 تومان.
میدانم، اما به نظر من در کل جامعه کشش این موضوع وجود دارد.
* یعنی شما معتقدید که کشش دوباره افزایش قیمت وجود دارد.
بله، اما ما معتقدیم که برای رفاه حال مردم بیاییم لیزینگ با سود و بهره کم بگذاریم. اگر این اتفاق بیفتد، مردم بهتر و راحتتر میتوانند خودرو بخرند.
* یکی از گلایههای مردم این است که خودروسازان دائما روی افزایش قیمت خودرو تاکید دارند، اما اصلا تلاشی برای افزایش کیفیت خودرو نمیشود.
این موضوع را من قبول ندارم. خودروسازان تلاش خود را دارند میکنند. البته اگر روزی روزگاری ما به شرایطی برسیم که قیمت خودرو آزاد شود، قیمتی که دست مصرفکننده در بازار میآید، کمتر میشود و دوما این حالت بهوجود میآید که برای بهبود و اضافه کردن آپشنها دیگر دستها بسته نخواهد بود.
* شما چشمانداز صنعت خودرو را در سال 94 چطور میبینید؟
سال گذشته ما شاهد بودیم که وقتی صنعت خودرو حرکت میکند، اقتصاد کشور را به حرکت میاندازد و یک بخشی از رشد اقتصادی مرهون صنعت خودرو بود. اگر صنعت خودرو به حرکت بیفتد، اقتصاد را به حرکت میاندازد و در صادرات نیز موثر است. خوشبختانه سال گذشته اکثر مسوولان متوجه اهمیت این صنعت شدند و من فکر میکنم ما آینده بهتری داشته باشیم. البته باز هم هستند کسانی که چشم دیدن این صنعت را ندارند و سنگاندازیهای خود را میکند، اما من بعید میدانم که آنها خیلی موفق باشند.
* منظورتان چه کسانی است؟
کسانی که میخواهند در کشور واردات شود و یا دوستان ناآگاه و یا دشمنان آگاه هستند، اما بههرحال من بعید میدانم که راه به جایی ببرند.